طنز چیست؟
هرگونه تصرف در نظم یا نظامهای آشنای ما و جایگزینی منطقی غیر معمول با منطق آنها، به صورتی که حقیقتی را بیان کند یا فهم تازهای پدید آورد و یا ما را بخنداند، طنز پدید میآید.« از کتاب نظریهی طنز نوشتهی نیما تحجر»
کتاب «فرهنگ واژگان و اصطلاحات طنز» نوشتهی دکتر محمد رضا اصلانی، اولین فرهنگ تخصصی واژگان و اصطلاحات طنز در ایران است.
این کتاب ارزشمند، ۴۰۰ صفحه، جلدی شومیز با طراحی جلد زیبا، فونت و صفحه آرایی مناسب دارد که توسط انتشارات مروارید چاپ شده است.
« در سال۱۳۹۴ این کتاب برای بار دوم ویرایش شد.»
در این فرهنگ، واژهی طنز دو کاربرد دارد. مورد اول مربوط به عنوان کتاب، فرهنگ واژگان و اصطلاحات طنز میشود و دومین مورد هم، همهی آن مطالبی است که در مدخل طنز توضیح داده شده است.
این کتاب با اینکه تخصصی به نظر میرسد اما مخاطبان خاصی در گروه سنی، طیف شغلی و تحصیلات مدنظر ندارد.
کتابی بود که با خواندنش متوجه شدم طنز در نوشتن به معنای هزل، لودگی و یا نوشتهای که صرفا در فرد قهقهه ایجاد کند نیست! و در آن با انواع طنز آشنا میشویم. (طنز سیاه، طنزساده، طنز درهم برهم، طنز محلی و… مثلا تعزیهی کمیک هم داریم!)
این کتاب برای افرادی که به طنزخوانی یا طنز نویسی علاقه دارند بسیار مناسب است.
بنده بسیار مفتخرم که با آشنایی با دکتر اصلانی بزرگوار، ایشان این کتاب ارزشمند و بسیار کاربردی را به بنده پیشنهاد دادند.
نسخهی PDF آن موجود نیست.
نمونه ای از این کتاب:
ساده لوحی:
به اعتقاد فروید لطیفهها ساخته میشوند اما ساده لوحی، اتفاق خنده داری است که پدید میآید. ساده لوحب موقعی اتفاق میافتد که کسی به مانع یا محدودیت بی توجهی کند، چرا که آن محدودیت اصلا در وجود او حضور ندارد. به همبن دلیل این حالت در کودکان بیشتر اتفاق میافتد.تفاوت کلیدی لطیفه و ساده لوحی از آنجا ناشی میشود که بدانیم آیا گوینده قصد و نیت آن را داسته است یا خیر؟
✍️بهاره عبدی
پ.ن: هنوز کل کتاب را نخواندهام اما هرچه جلوتر میروم به اطلاعاتم راجع به طنز بیشتر افزوده میشود.
آخرین دیدگاهها